ב באייר  / יום רביעי 14 אפריל 2021 | פרשת השבוע: תזריע - מצורע
 
dot  הוסף למועדפים   dot  הפוך לעמוד הבית  
 
   
    הירשם    |    התחבר
  
    החשבון שלי     מעקב הזמנות     עזרה
 
 
  המדינה שלי:  
  ארצות הברית   
 
   שפה:  
  עברית   
 
   המטבע שלי:  
  דולר ארה"ב   
 
   
עמוד הבית הילולת הצדיקים ברסלב יהדות משפחה וזוגיות חגים ומועדים רוחניות חברה
   חלבי     מאמרים     אוכל בריא     מתכונים לשבת             
 
  הצג את כל הקטגוריות...  
 
 
 
מתכונים לשבת  
 
דף ראשיאוכל ומתכוניםמתכונים לשבתעונג שבת: תבשיל קישואים בעגבניות
 
  חיפוש מתקדם
   מאמרים
 
   חיפוש
 
            
 

עונג שבת: תבשיל קישואים בעגבניות    

עונג שבת: תבשיל קישואים בעגבניות



תבשיל הקישואים בעגבניות הוא מאכל שבת קלאסי, שטעמו ממשיך להשביח ביום שלאחר ההכנה. אחרי כמה שעות על פלטת השבת מדובר כבר במעדן שחובה לצרף אליו את הכוכבת – החלה.

 



זמן הכנה: 70-80 דקות | דרגת קושי: קל | פרווה

 

תבשיל הקישואים בעגבניות הוא מאכל שבת קלאסי, שטעמו ממשיך להשביח ביום שלאחר ההכנה ולאחר עוד כמה שעות על פלטת שבת כבר מדובר במעדן. אל תשכחו להצטייד בחלה.

 

את תבשיל הקישואים ברוטב עגבניות אפשר למצוא, בווריאציות שונות, בכל מטבחי הים התיכון והמזרח הקרוב. גם הגירסה הפשוטה שלפניכם מבוססת על מתכון יהודי-ספרדי שכותב שורות אלה מכיר מילדותו, כבן למשפחת יוצאי צפת. סיר גדול או קטן של התבשיל הזה, הוכן בביתנו כמעט בכל יום שישי ובמיוחד בימות החורף.

 

הקישוא וגם העגבנייה אמנם הגיעו אלינו מיבשת אמריקה, כך שלא מדובר במתכון עתיק יומין ממש, אבל במאות השנים האחרונות זכה השילוב הזה לפופולריות מיוחדת בקרב יהדות ספרד (שבאופן סמלי גורשה מספרד ב-1492, שהיא גם שנת גילוי אמריקה).

 

 

אולי זה בגלל שהוא טעים חם או קר, והכי טעים אחרי שהייה של כמה שעות על פלטת השבת (או הכנה על פתילייה בלילה שבין חמישי לשישי, כפי שנהגו פעם). שדכו לו פרוסת חלה רכה והרי לכם עונג שבת צרוף.

 

אפשר לאכול את הקישואים בעגבניות גם בימי חול, כמובן. מקובל להגיש אותם על אורז לבן, שהרוטב העסיסי צובע באדום ובכתום (אפשר להחליף את האורז בפתיתים, בורגול או קוסקוס). עם מצע כזה התבשיל יכול לעמוד בפני עצמו כמנה נפרדת, או להיות תוספת למנה עיקרית בשרית.

 

 

ואם יש לכם בבית מעט עלי נענע שהתייבשו (אפשר לקנות כתבלין מוכן אבל הכי טוב לייבש לבד), נסו לפורר קצת מעל לכל מנה בהגשה. כך נהגו לעשות בצפת, וזה לא מזכיר שום דבר שאתם מכירים.

 

המצרכים

 

6 מנות

6 קישואים יפים (600-650 גרם)

6 עגבניות בשלות

4 כפות רסק עגבניות (או כוס מיץ עגבניות)

1 בצל בינוני-גדול

1 גזר קלוף

1 פלפל אדום

8 שיני שום

5.5 כוסות מים

1 כפית מלח

שמן זית

אופציונלי: נענע מיובשת להגשה

 

אופן ההכנה

 

1. קולפים את העגבניות: חורצים בסכין את הקליפה של העגבניה ומסמנים 4 "פלחים". מעבירים לסיר עם מים רותחים ומחממים על האש במשך דקה או שתיים. כשהקליפות מתחילות להיפרד מוציאים, מסננים ומקררים. חותכים את העגבניות לקוביות בינוניות ומניחים בצד.

 

 

2. קוצצים ומטגנים את הבצל בהרבה שמן זית בסיר בינוני-גדול, עד שהוא מתחיל להזהיב. תוך כדי חותכים ומוסיפים את הפלפל האדום (פרוסות דקות וקצרות) ואת הגזר (חצאי עיגולים). חותכים לפרוסות את שיני השום, מוסיפים ומערבבים.

 

 

3. אחרי עוד דקה או שתיים מוסיפים את העגבניות והמלח, מערבבים ומגדילים את האש. אחרי 2-3 דקות של ערבוב מוסיפים 4 כוסות מים ואת רסק העגבניות. מערבבים ומביאים לרתיחה. מקטינים את האש עד שמתקבלת רתיחה עדינה, מכסים ומבשלים 20-30 דקות (תלוי בכיריים ובסיר). מדי פעם מערבבים ובודקים שהרוטב לא מבעבע מדי ושום דבר לא נדבק לתחתית. בסיום שלב זה כל הירקות אמורים להיות רכים מאוד, הרוטב מסמיך וצבעו נוטה מעט לכתום.

 

 

4. טועמים וממליחים – הרוטב צריך להיות קצת יותר מלוח מהתוצאה הסופית הרצויה.

 

 

5. חותכים את הקישואים לפרוסות עגולות ומוסיפים לסיר עם עוד 1.5 כוסות מים. מערבבים ומבשלים על אש קטנה-בינונית עד להתרככות הקישואים (15-20 דקות).

 

 

 

* * *

שוקי גלילי עוסק בשיווק באינטרנט ועורך את בלוג האוכל חומוס להמונים מאז 2006. שימש בתפקידי עריכה וככתב טכנולוגיה ואוכל בעיתונות היומית, באתרי חדשות, ובפרינט. נמנה עם דור המייסדים של האינטרנט בישראל והיה מעורב בהקמה, פיתוח וקידום (SEO) של עשרות אתרים ובלוגים, רבים מהם כאלו הקשורים לפעילות חברתית.





תגובה למאמר    תגובה למאמר
   הצג מאמרים נוספים של שוקי גלילי
   חזור לדף הבית של מתכונים לשבת




לראש המאמר    לראש המאמר       שלח לחבר    שלח לחבר          שתף       גרסת הדפסה    גרסת הדפסה


 הצטרפו לרשימת התפוצה הצטרפו לרשימת התפוצה
 
 
  
הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו כדי לקבל מדי שבוע את רשימת המאמרים החדשים באתר. המנוי חינם וניתן לביטול בכל עת. הקליקו את כתובת הדואר האלקטרוני שלכם.

   

 מאמרים נוספים בנושא זה מאמרים נוספים בנושא זה
 
 


  0 תגובות למאמר זה     

הוסף תגובההוסף תגובה    הוסף תגובה    

 
 
  
יעמדו על הברכה    ולהבדיל לע"נ:
  
 
מה אנחנו עושים ואיך אתם יכולים לעזור?
 
אין אנו פועלים לשום מטרות רווח ואיננו נתמכים משום גוף או ארגון.
כל פעילות האתרים נועדה אך ורק כדי לזכות את הרבים ולעזור לכל הפונים אלינו.
 
לחץ כאן כדי להיות שותף
  
 
 
 מבצעי היום בחנות מבצעי היום בחנות
 
 
 
 
אחורה  1 2 3  קדימה
 
 
 
 
  •  
     
  •  
     
  •  
  •  
 
אחורה  1 2 3  קדימה
 
 
 הכי מדובר הכי מדובר
 
 
 
 
Up  1 2 3  Down
 
 
 הכי נקרא הכי נקרא
 
 
 
 
Up  1 2 3  Down
 
 
 Facebook Facebook
 
 
 
 רשימת תפוצה רשימת תפוצה
 
 
 
הכניסו כתובת:   
 
   
 

 
 



  
 
 
פתח ארגז כלים