חטיפי סמבוסק גבינה לפורים

ביהדות עיראק נהגו בין השאר לאכול בפורים מאפי סמבוסק ממולאים בגבינה ומקושטים בזרעי שומשום. חטיפי סמבוסק גבינה לפורים

2 דק' קריאה

שוקי גלילי

פורסם בתאריך 03.02.22

חטיפי סמבוסק גבינה לפורים

זמן הכנה: 40 + 120 דקות להתפחה ואפייה | רמת קושי: בינוני | חלבי

ביהדות עיראק נהגו בין השאר לאכול בפורים מאפי סמבוסק ממולאים בגבינה ומקושטים בזרעי שומשום. בגירסה שלפניכם מדובר בסוג של חטיף – מאפים מלוחים קטנטנים שאפשר להגיש חמים או קרים.  

אם תשאלו אנשים “מה אוכלים בפורים?” ספק אם ידעו לומר לכם על מאכלי פורים שאינם אוזני המן. אבל זהו רק מאכל פורימי אחד – בקהילות ישראל נהגו לאכול בפורים מאכלים רבים אחרים שמקושרים לחג, רבים מהם דברי מתיקה, אך לא כולם.

בסעודת פורים יש לאכול בשר ולחם ולשתות יין; מלבד זאת נהגו לאכול זרעונים (כמו שאכלה אסתר בארמון אחשוורוש), וגם ממולאים וכיסנים למיניהם, שמסתירים בתוכם “סוד”, הפתעה שמזכירה את הפור של פורים.

יש מנהגים רבים אחרים, אבל אם לעצור רגע על הממולאים והכיסנים – יש מקומות שנהגו לאכול בהם עוגיות בצק ממולאות (אוזני המן), יש כאלה שנהגו לאכול בהם כיסני בצק עם בשר (קרעפלך), ובעיראק נהגו לאכול סמבוסק – בצק אפוי או מטוגן, ממולא בבשר, גרגרי חומוס או גבינה (שני האחרונים גם קשורים לכל מיני סמלים ומנהגים).

המתכון שלנו הפעם הוא לסמבוסק ממולא בגבינה (“סמבוסק בג’יבן”), אבל לא בגירסה העצומה בגודלה והמוכרת יותר אלא בגירסה זעירה שמזכירה את הבורקיטס הבלקניים. מין משהו שבין מאפה לעוגייה מלוחה, בגודל ביס (גדול) כך שאפשר לאכול כמה ממנו (או למעשה – אי אפשר שלא לאכול כמה ממנו).

הגבינה במתכון המקורי היא גבינת ג’יבן, חומר גלם שקצת קשה לעיתים להשיג. אפשר להשתמש בגבינות שמזכירות אותה במרקם, כמו גבינה עיראקית או צ’רקסית (נמכרות היום במעדניות ואפילו בסופרים) או אפילו גבינה צפתית (אם היא לחה יחסית כדאי להוסיף מעט קמח למילוי).

ואת הסמבוסקים מקשטים בזרעונים כמובן – שומשום רגיל ו/או שחור ואפשר גם קצח או פרג.

המצרכים

35-40 יחידות

  • 200 גרם קמח
  • 50 גרם חמאה רכה
  • 150 מ”ל מים
  • 10 גרם שמרים יבשים
  • 1/2 כפית סוכר
  • 1/3 כפית מלח
  • 100 גרם גבינת ג’יבן מגוררת דק או תערובת גבינות מגוררות דק (כמוסבר בהקדמה למתכון).
  • 1 ביצה
  • כמה כפות שומשום
  • אופציונלי: מעט שומשום שחור, פרג או קצח

אופן ההכנה

א. ממיסים את השמרים והסוכר במעט מים חמימים ומניחים בצד לכ-10 דקות של תסיסה.

ב. ממיסים את החמאה, מערבבים בקערה עם הקמח, המים והמלח. מוסיפים את השמרים המומסים ולשים לבצק אחיד ולא דביק. אם צריך מוסיפים מעט קמח. מניחים במקום חמים להתפחה של כשעה.

ג. מגרדים את הגבינה/גבינות, טועמים וממליחים אם צריך.

ד. מרדדים את הבצק לעובי של כחצי ס”מ, קורצים עיגולים עם כוס גדולה או ספל מאג (קוטר של 8-9 ס”מ), מניחים בכל אחד כפית גדושה של גבינה מגוררת, מקפלים לשניים ומהדקים את השוליים עם האצבעות.

ה. מסדרים בתבנית אפייה על נייר אפייה, טורפים את הביצה ומושחים בה את הסמבוסקים, מפזרים שומשום (וזרעונים אחרים אם יש) ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות למשך כחצי שעה או עד שמזהיבים יפה.

כתבו לנו מה דעתכם!

תודה על תגובתך!

התגובה תתפרסם לאחר אישור

הוספת תגובה